Rybízová

při
revmatismu, zvyšuje vylučování vody z těla, povzbuzuje sekreci žláz,
je hodnotná pro ledviny i játra a proti zánětlivým pochodům v těle,
zmírňuje zahlenění zažívacího ústrojí.
Léčivé účinky rybízu:
Bobule všech rybízů obsahují vitamín C, B1, B2, B3, B5, B6, provitamín A, vápník, železo, mangan, draslík, zinek. Černý rybíz obsahuje 3x více vitamínu C než červený a bílý, navíc má vysoký obsah rutinu, který zlepšuje stav cévních stěn, používá se tedy při ateroskleroze (zvápenatění tepen), křečových žilách, hemeroidech, křehkosti a lámavosti cév.
Šťávy z červeného i černého rybízu snižují horečky a celkově posilují, proto jsou vhodné při nachlazení a chřipkových onemocněních, v rekonvalescenci po delší nemoci a nebo prostě jenom tak - jako prevence a zdravé pití pro děti a starší lidi. Plody také díky obsahu antokyanových barviv a provitamínu A příznivě ovlivňují zrak, jsou užitečné při šerosleposti nebo unavených očích.

Ostružiny rybíz
- červený rybíz 1 hrst
- černý rybíz 1 hrst
- ostružiny 1 hrst
- voda 250ml
- třtinový cukr 2 lžičky
Postup:
Ovoce omyjte, dejte do smoothie mixéru, přidejte třtinový cukr, zalijte vodou a rozmixujte. Přelijte do sklenic a máte výbornou vitamínovou bombu.
