Rybízová

při revmatismu, zvyšuje vylučování vody z těla, povzbuzuje sekreci žláz, je hodnotná pro ledviny i játra a proti zánětlivým pochodům v těle, zmírňuje zahlenění zažívacího ústrojí.

Léčivé účinky rybízu:

Bobule všech rybízů obsahují vitamín C, B1, B2, B3, B5, B6, provitamín A, vápník, železo, mangan, draslík, zinek. Černý rybíz obsahuje 3x více vitamínu C než červený a bílý, navíc má vysoký obsah rutinu, který zlepšuje stav cévních stěn, používá se tedy při ateroskleroze (zvápenatění tepen), křečových žilách, hemeroidech, křehkosti a lámavosti cév.

Šťávy z červeného i černého rybízu snižují horečky a celkově posilují, proto jsou vhodné při nachlazení a chřipkových onemocněních, v rekonvalescenci po delší nemoci a nebo prostě jenom tak - jako prevence a zdravé pití pro děti a starší lidi. Plody také díky obsahu antokyanových barviv a provitamínu A příznivě ovlivňují zrak, jsou užitečné při šerosleposti nebo unavených očích.

Ostružiny rybíz

  • červený rybíz 1 hrst
  • černý rybíz 1 hrst
  • ostružiny 1 hrst
  • voda 250ml
  • třtinový cukr 2 lžičky

Postup:

Ovoce omyjte, dejte do smoothie mixéru, přidejte třtinový cukr, zalijte vodou a rozmixujte. Přelijte do sklenic a máte výbornou vitamínovou bombu.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky