Černý bez

Šťáva z černého bezu se cení pro obsah vitamínu C, působí na látkovou výměnu, podporuje vylučování vody a mírně prohání. Je vhodná při nachlazení. Připisují se jí tíšivé vlastnosti při neuralgických bolestech. Je vhodné jí kombinovat se šťávou ze šípků a mrkve.

Sirup z bezových květů

Asi 40 kusů květů zlehka opláchneme pod studenou vodou tak, abyjsme neomyli pyl, který je základem aromy a chuti sirupu. Převaříme 2,5 l vody, přidáme 80 g kyseliny citrónové a necháme vychladnout. Poté bezové květy a na kolečka nakrájené 3 citrony (bio nebo dobře omyté) zalijeme vychládlou vodou s kyselinou. Necháme louhovat 1 den. Na druhý den výluh přecedíme do hrnce, přidáme 2 kg cukru a zahřejeme pokud se cukr nerozpustí. Jěště horké plníme do láhví.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky