Nejlepší čerstvé šťávy
Výhody pití čerstvých šťáv
Ptáte se, proč dělat čerstvé šťávy, když můžete jíst celé ovoce? Je to díky lepšímu využití nutričního složení daného druhu ovoce nebo zeleniny. Zároveň pro konzumaci pevné stravy je zapotřebí více energie a zaměstnává to hned několik trávicích pochodů. Teprve potom se živiny dostanou tam, kam mají.
Naproti tomu při pití čerstvé šťávy se jednotlivé látky vstřebávají mnohem rychleji. Kromě toho je ve formě šťáv jednodušší zkonzumovat více ovoce a zeleniny najednou a dodat tak organismu široké spektrum prospěšných látek.
Nejlepší čerstvé šťávy
Ananasová
šťáva: spalovač tuků
šťavnatá aromatická konzistence plná enzymů. Nejvýznamnější
z nich je enzym bromelin, který pomáhá tělu trávit bílkoviny,
urychluje spalování tuků a zabraňuje tvorbě nového tuku. Působí
na trávení, protizánětlivě, chrání proti bakteriím a parazitům,
urychluje rekonvalescenci po úrazech a zvyšuje fyzickou kondici.
Ananas je bohatý na draslík, fosfor, hořčík, vitamin C,
kyselinu listovou. Kombinujeme ji s jinými ovocnými šťávami.
Banán:
na dobrou náladu
Banán je ovoce, které neumíme odšťavit, ale ho mixujeme do
smoothie nápojů, ať už ho přidáváme do vody, k ovoci a
dokonce i k zelenině. Při kombinaci ze zelenou listovou zeleninou
(špenát, polníček, salát, natě) zmírňuje jejich chuť a
aroma - zjemní celý nápoj. Banány obsahují hodně draslíku,
fosfor, hořčík, kyselinu listovou. Stabilizuje hladinu energie,
je vhodná i pro sportovce a co je super, podporuje dobrou náladu a
dokáže nasytit.
Bobuloviny:
antioxidanty v hrsti
Šťáva z bobulovin, jako jsou brusinky, ostružiny, borůvky,
maliny nebo jahody je pro naše tělo mimořádně prospěšná.
Brusinky pomohou proti zánětům močového měchýře a infekcím,
borůvky proti průjmům. Zralé bobulovité ovoce obsahuje hodně
vody, barviv a antioxidantů. Pokud nemáte čerstvé kousky, používejte
mražené. Hodí se i jako doplněk k jiné šťávě nebo rozmixovány
do nápojů smoothie.
Citrónová
šťáva: kyselé ovoce zásaditý účinek
Citrónová šťáva má zásaditý účinek. Šťáva působí osvěživě, ale je vhodné ji pít v kombinaci s jiným ovocem nebo ji ředit vodou. Ve velkém množství se nedoporučuje. Obsahuje vitamin C, pomáhá překonat nachlazení. Používá se i při chemické nerovnováze těla. Kromě toho je to antiseptikum - slouží jako dezinfekční prostředek při drobných rankách.
Řepná
šťáva: pro zdravé srdce
Šťáva z červené řepy je výjimečná svého druhu. Už její sytá
barva naznačuje, že má souvislost s krví. Pomáhá vytvářet červené
krvinky, dobře ovlivňuje srdce a pomáhá pročišťovat zanesené cévy.
Kromě toho pomáhá proti chudokrevnosti a posiluje organismus. Ženám
pomáhá při menstruaci. Je to silná šťáva, která může nezkušeným
způsobit závratě, proto si ji dávkujte postupně. Osvědčená je
i v kombinaci s mrkví nebo jablkem.
Grapefruitová
šťáva: snižuje cholesterol
Jemná, mírně natrpklá šťáva s našlehanou konzistencí, chutná
samostatně i v kombinaci s jinými šťávami. Odstraňuje a rozpouští
anorganický vápník, který se usazuje v chrupavce kloubů jako důsledek
nadměrné konzumace výrobků z bílé mouky. Snižuje riziko
rakoviny plic a žaludku a podporuje imunitu. Obsahuje zejména vitamín
C, kyselinu listovou, draslík, fosfor, hořčík.
Hrušková šťáva: detox
Hrušková šťáva má močopudný účinek a pomáhá při
detoxikaci. Kombinujeme ji s jiným ovocem, například s jablkem.
Obsahuje betakaroten, kyselinu listovou, vitamin C, vitaminy skupiny
B, draslík. Hrušky jsou chutné i do zelených smoothie- ideálně
funguje s listovou zeleninou, například špenátem.
Hroznová
šťáva: multi bomba
Obsahuje draslík, železo a množství antioxidantů. Působí pročišťující,
podobně jako jablečná šťáva čistí a rozjasňuje pleť. Čerstvé
zralé hrozny vylučuje kyselinu močovou z těla.
Jablečná
šťáva: sladký všelék
Přirozeně sladká, průhledná šťáva vytvářející pěnu na
povrchu. Šťáva povzbuzuje činnost střev, proto pomáhá proti zácpě
a pročišťuje organismus. Snižuje krevní tlak a hladinu
cholesterolu, posiluje imunitní systém, srdce, cévy a krevní oběh.
Je bohatá na draslík, fosfor, pektin, vitamin C, antioxidanty. Nádherně
vyčistí pleť od vyrážek a nečistot.
Zelná
šťáva: čistič organismu
Šťáva ne z kysaného, ale z bílého hlávkového zelí. Má ostrou
štiplavou chuť a proto může působit obtížně na organismus. Stačí
ji pít v malých množstvích, 1 - 2 x týdně, může být míchaná
s jablečnou šťávou. Je třeba ji vypít ihned po odšťavňování,
protože se rychle kazí - kvasí.
Melounová
šťáva: na hubnutí
Šťáva z červeného melounu obsahuje téměř 92 procent vody, takže
vám pomůže při hubnutí, detoxikaci, osvěží vás, vyhladí vrásky
a pomáhá i při poruchách ledvin. Melounová šťáva je mimořádně
zásadotvorná. Mimo jiné obsahuje vitamín A, B, C, draslík, sodík,
vápník. V létě je ochlazeny v chladničce ovoce ideálním kouskem
i do nápojů smoothie.
Mrkvová
šťáva: pro krásnou pleť
Patří mezi top zeleninové šťávy. Na kvalitu pleti ovlivňuje více
úrovních. Slouží jako přírodní tonikum, čistí ji a při
pravidelném pití jí dodává i mírně zlatavou barvu. Oceníte ji
i v létě. Slunce vás tak snadno nespálí a vaše kůže bude díky
dostatečné zásobě betakaroténu mnohem lépe chráněna. Léčí i
hemeroidy.
Rajčatová
šťáva: na imunitu
Rajčata obsahující vitaminy, minerály, stopové prvky a vlákninu se
považují za všelék, protože posilují imunitu, chrání srdce i cévy,
tělo před infekcemi, zabraňují tvorbě krevních sraženin, snižují
cholesterol. Pokud k ní přidáte olivový olej, pepř a bazalku,
vyrobili jste si výbornou náhradu polévky, nebojte se přidat i sůl
či pepř.
Pomerančová
šťáva: na vitalitu
Má výbornou chuť. Pijeme ji proto samostatně nebo i v kombinaci s
jablkem, mrkví, nebo jinými citrusy. Je ideální prevencí proti chřipce
a nachlazení s vysokým obsahem vitamínů A, B, C a minerálů draslík,
vápník. Má příjemnou aromatickou vůni, která zklidňuje nervovou
soustavu. Kromě toho je tato šťáva výjimečná, protože jako jedna
z mála druhů ovoce má takové výborné zásadité účinky na
organismus. Týdenní kúra má velmi příznivé účinky na lidské
zdraví.
Okurková
šťáva: přírodní diuretikum
Šťáva z okurek podporuje vylučování moči. Okurka obsahuje více
než 40 procent draslíku, 10 procent sodíku, dále fosfor, vápník. Užíváme
ji i v kombinaci s mrkvovou šťávou, špenátovou či Řepnou šťávou.
Pomáhá a vyživuje slabé vlasy a nehty, ulevuje při problémech se
zuby, záněty, při onemocnění dásní.
Bramborová
šťáva: na nemocný žaludek
Šťáva z brambor pomáhá při nečisté pleti, což je podmíněno obsahem sodíku, síry, fosforu, i chlóru. Tyto prvky se však nacházejí pouze v syrových bramborách, při vaření se ztrácejí. Šťávu můžete míchat s mrkvovou i celerovou šťávou, tehdy pomůže i těm, co mají problémy ze žaludečními, nervovými, i svalovými obtížemi. V lidovém léčitelství se šťáva ze syrových brambor používá k léčení vředové choroby žaludku, refluxní choroby jícnu, trávicích potíží, poruchy jater, žlučové kameny.