Jahodová

odvodňuje pokožku, podporuje stavbu tkáňového pletiva, používá se při chorobách jaterních a žlučníkových, působí močopudně, podporuje stolici, zbavuje střeva jedovatých látek, zmírňuje trávicí potíže a snižuje tlak. Jo a zvyšuje potenci...
Lék
proti nachlazení a anémii
Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C a kyseliny salicylové (která
má podobné účinky jako látky, ze kterých se průmyslově vyrábí
acylpyrin), a proto se z nich připravená šťáva doporučuje
jako lék proti nemocem z nachlazení, zejména proti respiračním
chorobám. Kromě toho jsou bohaté na železo, takže se jejich
konzumace doporučuje při anémii neboli chudokrevnosti.
Jahodový
detox
Jahodová šťáva je také výborným detoxikačním prostředkem, a to
vzhledem k vysokému obsahu tříslovin, které na sebe vážou těžké
kovy a další škodliviny, a odvádějí je ven z těla.
Pro úplnost ještě dodejme, že pití jahodové šťávy brání vzniku ledvinových kamenů, stejně jako nepříjemných infekcí močových cest.
Účinná
prevence rakoviny
Jahody jsou rovněž významným zdrojem antioxidantů (konkrétně
polyfenolů), látek působících proti škodlivým volným
radikálům, a pomáhají tak předcházet rakovině. Vzhledem k
vysokému obsahu vlákniny jahody příznivě ovlivňují zažívání,
čímž omezují riziko vzniku zácpy a s ní souvisejících
zdravotních problémů, jako jsou hemeroidy, které mohou být v
krajním případě možnou příčinou karcinomu tlustého střeva.
Jahodový sirup
Asi 2 kg krásných zralých jahod se vaří ve 2 litrech vody. Potom se jahody propasírují a smíchají se s 1,5 kg cukru a 1 lžičkou kyseliny citrónové. Směs se krátce povaří a naleje do lahví.

Jahodové smoothie
Ingredience
10 až 15 kusů jahod podle velikosti
100 ml jahodového džusu
1 jahodový jogurt
1 broskev
1 polévková lžíce medu
Postup
Jahody i broskev omyjeme a zbavíme šťopek, respektive pecky. Pokud chceme, aby bylo smoothie osvěžující, můžeme ovoce před zpracováním zmrazit. Poté dáme jahody a na menší kousky nakrájenou broskev do smoothie makeru, přidáme jogurt džus a med a rozmixujeme až je smoothie krásně hladké.

Jahodový koktejl
Suroviny:
- jahody 3 hrsti
- mléko 200ml
- smetana 100ml
- vanilkový cukr 1 lžička
Postup:
Jahody, mléko, smetanu a cukr dáme do mixéru a mixujeme asi 1 minutu. Přelijeme do skleniček a můžeme si vychutnat lahodný jahodový koktejl.
