Černý bez

Šťáva z černého bezu
se cení pro obsah vitamínu C, působí na látkovou výměnu,
podporuje vylučování vody a mírně prohání. Je vhodná při
nachlazení. Připisují se jí tíšivé vlastnosti při neuralgických
bolestech. Je vhodné jí kombinovat se šťávou ze šípků
a mrkve.
Sirup z bezových květů
Asi 40 kusů květů zlehka opláchneme pod studenou vodou tak, abyjsme neomyli pyl, který je základem aromy a chuti sirupu. Převaříme 2,5 l vody, přidáme 80 g kyseliny citrónové a necháme vychladnout. Poté bezové květy a na kolečka nakrájené 3 citrony (bio nebo dobře omyté) zalijeme vychládlou vodou s kyselinou. Necháme louhovat 1 den. Na druhý den výluh přecedíme do hrnce, přidáme 2 kg cukru a zahřejeme pokud se cukr nerozpustí. Jěště horké plníme do láhví.
